Desiree Brink Spreker Uitvaart Groningen

 

Onderstaande reacties ontving ik na uitspreken van een afscheidstoespraak:

 

“Of had je mijn moeder gekend?!”

“Wat heb je er iets moois van gemaakt.”

“Je hebt me geraakt.”

“Bij het lezen vloeiden de tranen.”

“Zo mooi en verfijnd hoe je de afscheidstoespraak hebt gehouden.”

“Geweldig verwoord, we zijn zo tevreden.”

‘Funerair spreker, wat is dat, wat doe je?‘ Een vraag die ik vaker hoor. ‘Denk maar aan het Engelse woord funeral’ zeg ik dan. Daar weet men zich wel wat bij voor te stellen. ‘Maar spreek jij op uitvaarten dan, dat lijkt mij zo moeilijk. Ik zou het zelf niet kunnen’, is wat ik veelal hoor.

Na het overlijden van jouw dierbare kun je sprakeloos zijn. Je wilt nog zoveel zeggen, maar je hebt er de woorden niet voor. Als funerair spreker kom ik bij je thuis om je te steunen en met name die zorg uit handen te nemen. Om vervolgens een stukje rust te kunnen brengen in die moeilijke dagen. Daarnaast voelt het zo goed om samen herinneringen op te halen.

Verhaal van het leven

In het levensverhaal gaat het niet om een opsomming van feiten. Je wilt juist weten wie was deze mens. Hoe stond hij of zij in het leven? Wat was belangrijk in zijn of haar leven? Tijdens het gesprek vooraf begin je met niets, maar gaandeweg komen de verhalen los. Komt de eigenheid van hem of haar zo naar voren, die nooit verloren mag gaan. Die houden we vast in eerlijke, respectvolle en liefdevolle woorden.

Gesprek bij leven

Wanneer het einde van jouw tijd hier bij ons in zicht komt, kan het zijn dat je zelf nog graag je verhaal wilt doen. Vertellen wat je nog wilt doorgeven, vertellen wat je belangrijk vindt. Ook dan kan ik samen met jou het gesprek aangaan. Je wilt jouw familie nog graag die zorg uit handen nemen of het gesprek juist met je dierbaren erbij laten plaatsvinden.  Kun je vertellen wat jij van waarde vindt om je naasten mee te geven.  Kostbare ogenblikken deel je nog samen, die ook veel rust brengen voor de tijd die nog komt.

Jij deed ertoe, ook nu nog!

Met woorden houden we onze dierbare dode levend. Na de uitvaart kun je naar behoefte het levensverhaal weer ter hand nemen. Misschien vloeien tijdens het lezen van de toespraak ineens weer tranen, maar die kunnen net als waterdruppels opspatten. Met het vallen van een traan komt immers een zo dierbare herinnering naar boven. Je beseft als geen ander dat degene die jij zo mist jou blijft inspireren op de weg die jij nog gaat.

Afscheidstoespraak 

Nadat door jouzelf of door de uitvaartverzorger het eerste contact is gelegd maken we een afspraak. Ik kom bij je thuis langs of we ontmoeten elkaar op de plek waar je dierbare nog zo graag woonde. Samen gaan we het gesprek aan, waarbij het uitgangspunt is dat we recht willen doen aan de overledene en wat voor jou als nabestaande goed voelt. Je vertelt wat van wezenlijk belang is om in het levensverhaal op te nemen. Ook zal ik vragen stellen om jou op weg te helpen.

Het mooie is wanneer we met meerdere mensen samen zijn om te voelen hoe de één de ander aanvult. De ene mooie herinnering, roept weer een andere op. Al de verhalen tezamen vormen de basis voor het door mij te schrijven levensverhaal. Is deze toespraak klaar, zal ik die altijd terugkoppelen. Heel belangrijk is om voor de afscheidsplechtigheid nog samen de puntjes op de i te zetten.

Contact opnemen

Mijn werkgebied, als funerair spreker, strekt zich uit over de drie noordelijke provincies. Voor vragen, informatie over tarieven of vergoedingen en/of het maken van een afspraak, kun je contact met mij opnemen via: 050-5340572, 06-43177521info@desireebrink.nl of gebruik het contactformulier. Het is uiteraard ook mogelijk dat de uitvaartverzorger rechtstreeks contact met mij opneemt voor het schrijven van een afscheidstoespraak.